Kerst-upgrade

Kerst-upgrade

Mocht jij iemand zijn die de culinaire uitdaging aangaat volgende week, dan zullen de spanningen nu onderhand wel het lichaam binnen zijn gedrongen: wat moet ik maken, wanneer ga ik dat doen en als het in godsnaam maar lukt. Of nog erger: als het maar niet zo eindigt als vorig jaar…

Daarom hier wat tips om het gerecht dat je zelf lekker vindt, goed kunt bereiden en waar je geen stress van krijgt, simpelweg te upgraden naar een ‘niveau Noëlle‘.

Een kerstdiner slaagt omdat iedereen er blij van wordt, dus ook de kok! (kan zo op een tegeltje..)

Puree
Puree is makkelijk en past goed bij vis of vlees: ideaal dus. Maar een extra touch is voor kerst wel noodzakelijk, maar gelukkig ook doodsimpel.
Maak puree van aardappel en bloemkool: gelijke delen van beide koken tot ze zacht zijn. Giet het af, pureer en voeg peper, zout en een klont roomboter toe. Wanneer het een mooi zacht mengsel is en goed smaakt, voeg je witte chocola in kleine stukjes toe. (ongeveer een halve reep voor 4 personen) Roer door tot de chocola gesmolten is en proef of de smaak naar wens is.
Nee, ik geen zorgen: Kee is niet doorgedraaid. Ik weet dat dit geen negerecht is, maar het geeft een heerlijk volle, zoetige smaak, het proberen waard!

Croutons
Een doodsimpele manier om jouw soep of salade kerstkost te maken is met croutons.
Neem oud brood en snij dat in kleine blokjes. Pel knoflook (zo veel je wilt) en snij iedere teen in 4-en. Zet een koekenpan op hoog vuur. Giet er een ruime laag olijfolie in en gooi en een grote klont roomboter bij. Zodra dit gesmolten is kan de knoflook er in. Roer even om en voeg dan het brood toe. Bestrooi met zout en peper en roer het geheel om zodat ieder broodblokje en beetje vet heeft opgenomen. Schroom niet om meer olie toe te voegen; croutons horen vet, anders zijn ze niet lekker.  Zet dan het vuur laag en laat ze mooi bruin en knapperig worden, schep geregeld om.
Als jij ze lekker vindt, zijn ze klaar. Haal de knoflook er uit en serveer op de soep, salade of in een schaaltje voor op tafel.

Kletskop
Soep, salade, witvis of als borrelhap. Er zijn weinig gerecht waar een kletskop misstaat.
Neem geraspte kaas die jij lekker vindt. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg daarop bergjes geraspte kaas ter grootte van een eetlepel. Zorg er voor dat er geen gaten in de bergjes ontstaan. Bak de koekjes af in een oven op 175 graden tot ze mooi gesmolten en bruin zijn (ongeveer 10 mn). Laat ze afkoelen en maak ze los met een pannenkoekmes. Serveer op het gerecht. Nou, daar zal wel over gekletst gaan worden…

Gratineren
Het oog wil ook wat en zeker tijdens kerst. Bak daarom je favoriete groente, puree of pasta af in de oven met een gratinlaag. Met zo’n goudgeel laagje scoor je gegarandeerd.
Neem een kaas die je lekker vindt, let daarbij op het gerecht dat je gaat gratineren: is dat krachtig van smaak, dan neem je een milde kaas en vice versa.
– Milde aanraders: port salut, brie, geitenkaas (plakjes of roomkaas), mozzarella.
– Pittige aanraders: blauwe kaas, oude kaas.
Beleg het gerecht royaal met de kaas. Plaats het onder de gril (als het gerecht  eronder al af en warm is, anders moet het uiteraard langer in de oven om op te warmen/ te garen)
Let op! Het gaat heel snel als het onder de gril staat. Het is klaar tot het goudbruin is.
Je kunt ook een gratineren met paneermeel/ broodkruim. Bestrooi het gerecht daarmee en verdeel daar kleine klontjes roomboter over. En gril tot het goudbruin is.
Niet te versmaden.

Truffel
Truffel is en hele krachtige smaakmaker, dus perfect voor een groots feestelijk kerstmaal. Truffels zijn moeilijk te krijgen en kostbaar, maar met truffelolie kom je prima uit de voeten.
Dit is de enige olie waar je van mij niet royaal mee om mag gaan. Het is zo krachtig dat je maar een klein beetje nodig hebt. Verwerk daarom een paar druppels truffelolie in aardappelpuree, risotto, in de wok, over salade of in een gerecht met paddenstoelen. Blijf het tijdens de bereiding goed proeven zodat je zelf kunt inschatten wanneer het genoeg truffelsmaak heeft.
Tjeetje, was dat niet simpel?

Room
Wil je slagroom gebruiken bij het toetje? Maak hem dan kerstproof.
Neem een blokje amandelspijs zo groot als ongeveer 4 walnoten (luistert niet nauw) en verpulver dit met je handen, zodat het een korrelig geheel wordt. Als er geen grote klonten meer inzitten giet je er een klein beetje ongeklopte room bij. Roer dit om tot het een gelijkmatige vloeibare massa is. Klop de rest van de room tot hij bijna de juiste dikte heeft. Schep ten slotte het amandelmensgel bij de slagroom. Pas op! Niet roeren, maar omscheppen; de room mag niet inzakken. Door het omscheppen wordt de room nog iets stijver. Als het goed gemengd is, is je kerstroom klaar!

Have a DELICIOUS X-mas!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *