Eigen koekje van vis

Viskoekjes zijn er in alle soorten en maten: als borrelhap of als avondmaaltijd. Van oosters tot Italiaans.
Dit recept heb ik zelf een keer in elkaar geflanst bij gebrek aan aardappelen. Vaak zitten er namelijk aardappelen in viskoekjesrecepten. Hier dus mijn aardappelloze versie en die is verreweg het lekkerssst!
Neem een soort vis die je lekker vindt om rauw/ half-rauw te eten. Dit kan witvis zijn, maar ook zalm is overheerlijk, alleen wat uitgesprokener van smaak. Zorg er in ieder geval voor dat het heel erg vers is.
Gooi voor 4 personen in de blender: 400 gram vis in stukken, 2 cm verse gember,  2 bosuien, klein beetje verse rode chili, peper, zout, 2 el vissaus, 2 el citroen- of limoensap, beetje sesamzaadjes en hand vol verse koriander (hou je daar niet van? Dan: verse basilicum).
Meng alles goed door elkaar en vorm koekjes van het mengsel.
Zet de rauwe koekjes heel even in de ijskast om op te stijven.
Bak ze erna in een koekenpan op middelhoog vuur in een goede hoeveelheid boter of olie tot ze bruin aan weerszijden zijn. Aangezien het hele verse vis is, mogen de koekjes rauw van binnen zijn. Dat houdt ze ook lekker smeuïg.
Opdienen met chilisaus.
De vetheid van zalm is erg geschikt voor dit recept omdat het er voor zorgt dat de ingrediënten goed aan elkaar plakken. Andere soorten vis werken ook prima, maar als je deze mening niet deelt kun je altijd een losgeklopt ei toevoegen. Dan moeten de koekjes uiteraard wel helemaal doorgebakken worden.
Variatie: voeg Indiase/ Thaise currypasta toe voor extra pit.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.