Moe-der (Comfort curry)

Moe-der (Comfort curry)

Alle moeders in spe opgelet! Lees dit niet!
To-be-moeders kun je indelen in twee categorieën. Groep 1 zijn de ‘spontanen’. Zij laten alles een beetje aan het toeval over; ze willen niet weten dat de mogelijkheid bestaat dat je van haver tot gort kunt uitscheuren, dat er zoiets bestaat als een slijmprop en dat je zes weken aangewezen bent op maandverband maat boot. Groep nummer 2 kun je aanduiden als de ‘voortweetellers’. Zij willen namelijk juist wél alles weten om beslagen ten ijs te komen, terwijl dit natuurlijk een illusie is: ijs is glad, dus op je bek ga je toch wel. Maar desalniettemin struint deze groep vanaf week -1 het web af naar wat er van dag tot dag gebeurt in de buik, wordt zwangerschapspilates, -yoga, -zwemles én gym, het liefst tegelijk, gevolgd en wordt er geen zin gebouwd zonder de letter ‘z’ van zwanger of ‘b’ van baby erin. Ik behoorde destijds tot het laatste setje. Mijn moeder en al mijn moederende vriendinnen vroeg ik werkelijk hun hele outfit van het lijf, inclusief bloederige horrorscenario’s. Ik dacht: hoe meer ik weet, hoe minder ik kan worden verrast. Ja, ik ben niet zo van de verrassingen: ik hou liever een beetje controle (ook zo’n illusie, zie: http://www.keetenstijd.nl/news/omelet-it-go-fluweel-omelet-12244 )
Maar nu, achteraf gezien, ontdek ik dat ‘de wereld’ stiekempjes wat saillante details achter heeft gehouden! Want hoezeer ik me ook proactief met kennis vergaren bezig heb gehouden, ik blijk toch van alles te hebben gemist. Naweeën die een week duren? Borstvoeding die mis kan lopen ook al doet heel Afrika het zonder lactatiemevrouw? Een luttele zes weken nabloeden?

En met stip op 1 staat toch wel de reden waarom je na het krijgen van een kind een ‘moeder’ genoemd wordt: MOE-der. Juist de etymologie liegt er niet om. Je mist niet alleen een paar nachtjes, waar ik vroeger overigens ‘onder het genot van’ geen enkele moeite mee had, nee; je slaapt voor de rest van je leven op een soort stand-by-stand. Mét oordoppen, drie kamers verderop zit ik à la minuut rechtop in m’n bed bij ieder nachtelijk babyscheetje. Een tv moet je soms ook even echt uit zetten, da’s goed voor t beestje. Maar zie die ‘moe’ maar eens uit ‘moeder’ te halen; precies, dat gaat dus niet! Wordt dit door hogerhand bewust achtergehouden? Met als doel totale voortplantingsonthouding te voorkomen? Volgens mij heb ik zojuist een complot ontrafelt! Of slaat nu de vermoeidheid toe?
Als er iets is dat me kan opvrolijken als ik ieder uur van de nachtelijke klok aan me voorbij heb zien sneuvelen, dan is het wel een bord dampend comfort food. Zoals deze curry; super simpel en smaakt heerlijk in een joggingbroek, met ontploft haar en zonder make-up.

Recept

Comfort curry
Hoofdgerecht, 45 min., 4p.

Je kunt aan deze curry alle soorten groenten van het seizoen of die je nog heb liggen toevoegen. Zo maakte ik het laatst met spruitjes en bloemkool: aanrader!

– Snipper de ui, knoflook en gember;
– Snij de groenten die je in de curry wilt verwerken klein;
– Fruit de ui, knoflook en gember in een ruime klont roomboter of ghee op middelhoog vuur;
– Als dat glazig is voeg je de garam masala toe: de kruiden bak je al roerend goed aan, zo komen de smaken vrij;
– Blus af met de kokosmelk en de tomaten uit blik;
– Voeg nu de groenten van jouw gading en de rode linzen toe;
– Gier er ook nog een glaasje water bij;
– Draai het vuur laag en laat, onder regelmatig roeren, ongeveer een half uurtje staan. Het is klaar wanneer de linzen en groenten gaar zijn;
– In de tussentijd kun je rijst koken en een absolute must erbij is een sausje van volle kwark/ yoghurt, limoensap, fijngehakte verse koriander en olijfolie;
– Aan het eind kook je ook nog even de kikkererwten mee;
– Als de curry te dik is voeg je nog wat water toe:
– Breng op smaak met zout en peper;
– Sit back and relaxed!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.